Etichete

, , , , , , , ,

Tradiţii de Craciun
Bodea Alexandra

Satul Bozanta Mare. Este un sat modest, cu aproximativ 200 de locuinte asezate foarte frumos, iar in centru se afla Biserica cu Hramul Sfantului Nicolae.

Biserica cu hramul Sfintul Nicolae

Intrarea in biserica

Langa biserica se gaseste si scoala care este cea mai frumoasa din oraselul nostru Tautii Magheraus.

Scoala

Scoala

Traditiile se pastreaza, doar unii le-au uitat. Ne putem mandri cu un Ansamblu mic, numit „Ansamblul Malinul Bozanta Mare”, care participa la multe spectacole si concursuri, fiind premiat de multe ori la rand. Va asteptam sa ne vizitati satul, sa descoperiti si voi alte lucruri mai interesante.
COLINDUL
Colindul este cea mai populara traditie a romanilor, este un ritual compus din texte ceremoniale. Prin ele transmitem urari de sanatate, rod bogat, implinirea tuturor dorintelor si raspandim vestea Nasterii Domnului, Il cinstim si-L marim pe Mantuitorul Nostru care S-a Nascut.
Adevaratii crestini, intampina aceasta sarbatoare cu sufletul curat spovedindu-se si impartasindu-se la Sfanta Biserica.
In schimbul colindului, pe vremuri, copiilor li se imparteau covrigi, nuci, mere, dar azi sunt rasplatiti cu dulciuri si bani. In seara de Ajun, casele frumos decorate, perfect curate, cu bradul frumos impodobit isi primesc colindatorii.

Corindatori

Corindatori

Traditia spune ca pomul de Craciun se impodobeste in seara de 24 spre 25 decembrie, adica in ajunul Craciunului. Impodobirea pomului de Craciun este un obicei foarte vechi. Figurine confectionate din aluat si coapte erau agatate in brad, ca obiecte decorative. Mai tarziu s-au adaugat bomboane si ghirlande din hartie colorata. Astazi in epoca moderna nu se mai poarta bradul cu globuri colorate. Dar noi cum suntem crestini adevarati si respectam traditia, cand o sa veniti a colinda la noi o sa vedeti acelasi brad traditional, colorat si frumos decorat pentru ca sa se simta traditia adevarata si crestina ca si de acum mii de ani, nu o traditie inventata moderna care e doar de frumusete si nu de spiritul adevarat al Caraciunului cum ar trebui sa fie.

Bradul

Bradul

Fiecare gospodina vrea ca masa de Craciun sa fie cat mai bogata in bucate, pentru aceasta pregatirile incep cu cateva saptamani inaintea Sfintelor Sarbatori.
Una dintre multele pregatiri este taierea porcului, care se parjoleste cu paie, acest lucru semnificand jertfa pe care noi o aducem Domnului Nostru.

Jertfa

Jertfa

Pirjolitul porcului

Pirjolitul porcului

Masinarie moderna de pijolit porcul

Masinarie moderna de pijolit porcul

Din carnea de porc se pregatesc mancaruri traditionale cum ar fi: carnat, cartabos caruia i se mai spune la tara si calbaz, jumari, slanina, racituri (cociune), si multe altele.

Cap de porc

Cap de porc

Flori de iarna

Flori de iarna

Cirnati

Cirnati

Pe langa acestea se mai fac si sarmale (piroste), aperitive, se pregatesc prajituri, colaci, coci si multe altele, iar bauturi, vin, tuica (palinca), sucuri si bere.
In Ajunul Craciunului, oamenii isi asteapta entuziasmati colindatorii cei mici care striga de la porti „Ne primiti cu colinda?” sau „Veseliti-i gazda?”, iar gazda raspunde „Veselii, veselii!”, iar acestia sunt rasplatiti dupa puterile gasdei cu coci, nuci si dulciuri. Seara fetele mai mari isi asteapta colindatorii, asteptandu-i cu un colac rumen, frumos, iar in mijlocul lui o crenguta de banita. Baietii umbla in grup de la fata la fata. Intra colindand in case, de obicei cu colindul „Deschide usa crestine”, se aseaza dupa masa, servesc cate un pahar de vin de casa si cate ceva din bunatatile pregatite de gazda. In acest timp unul dintre baieti se ridica, cheama fata, ii da colacul in mana si un pahar cu vin… si incepe raspunsul colacului.
Baiatul: „Am batut la poarta casei
Gazda ne-o primit cu drag
Si apoi am intrat cu totii
Peste luminatul prag.
Bun gasit jupana gazda,
Noi suntem colindatori,
Si vom colinda prin casa
De cu seara pana-n zori.
Am venit si la matale,
Sa te veselim putin!
Ca de-i vrea, ni-i da si noua
Cate un pahar cu vin.
Prea cinstita jupaneasa
La multi ani sa ne traiesti
O sa-ti zicem o colinda,
Daca vrei sa ne poftesti.
Colo dupa masa roata
Sa bem pana mai apoi
Sa ne areti si noua fata
Ca sa o vedem si noi.
Daca nu-i cu suparare
Noi o sa-ti marturisim,
Am auzit ca ai o fata
De-i drept noi vrem sa o stim
La mijloc din aur parca
Un colac e asezat,
Paine dulce si sfintita
De Iisus Mare Imparat
Curge vinul in pahare
Si horinca e din plin
Si da Doamne sa mai fie
Si in anii care vin.”

Iar fata spune: „Multamiasca-ti mai cu chin
Firutul de rosmarin,
Ca-i cu frunzulita deasa
Si canceu plin pe masa.
Multameasca-ti pasarica campului
De pe coarnele pluguluiCare frumos ciripeste
Si frumos va multumeste.”
S-aveti noroc si Sarbatori fericite.

Daca fata nu stie sa raspunda colacul, traditia spune ca baiatul trebuie sa ia cutitul care este pe masa si sa taie colacul pe jumatate.
Va asteptam la noi in vizita sa simtiti alaturi de noi atmosfera Sfintelor Sarbatori de Craciun si a trecerii in noul an…. Si sa descoperiti mult mai multe lucruri nedezvaluite aici!!!

Reclame