Bozânta-600 de ani

In 1984 a fost sarbatorita cu mare fast „Aniversarea a 600 de ani de atestare documentara” a satului nostru. Acesta aniversare a fost posibila gratie muncii pline de daruire a profesoarei noastre de istorie de la Scoala din Tautii Magheraus, dra Melania Fogas. Pasionata de profesia ei si de istoria milenara a locurilor noastre a cautat in arhive documente si in urma cautarilor dinsei a intocmit un material deosebit care a fost prezentat la aceasta aniversare.
Tot satul s-a pregatit in mod exemplar pentru aceasta. Dupa terminarea slujbei la biserica a fost un simpozion la Caminul cultural, unde au luat parte oficiali de la judet, de la comuna si in care au fost prezentat materialul respectiv si s-au tinut cuvintari legate de aniversare. Sala Caminului a fost neincapatoare pentru multimea paricipantilor, toti satenii, invitatii, fii satului convocati din toata tara pentru acest eveniment.
Dupa partea stiintifica scoala din sat, condusa de neobositii dascali de atunci si de acum, fam. Tamas Simion si Ana au pregatit , dupa parerea mea, cel mai amplu spectacol din istoria micii noastre comunitati. Nu credeam ca vreodata ar fi posibila o asemenea mobilizare si daruire a tuturor celor care au cintat, au recitat, au dansat pe mica scena a caminului. Dar despre asta ar trebui sa ne povesteasca direct cei „impricinati”.
Dupa spectacol a urmat masa de prinz, satenii nostri si unele neamuri la casele lor iar pentru invitati si fiii satului s-a organizat o masa in localul scolii. O masa traditionala, incepind cu horinca, aperitive, si tot ce mai urmeaza si le stiti si voi, pina ce vinul de Bozinta a preluat puterea la masa. Muzica a fost sustinuta de Pavalul lui Oanti la orga in prima parte, iar mai spre sfirsit de ceatarisii din Bozita Mica, Niculita si muzicantii lui, pe care ii stim fiecare cine au fost si cum au cintat la vremea lor. Niculita a fost unul din foarte bunii ceatarisi din zona noastra, pacat ca profesia de muzicant in forma aceea nu a avut atunci prea mult viitor, dar despre asta altadata.
Mai spre seara a inceput, tot sub arcusul lui Niculita, un bal la Camin, unde tinerii si mai virstnicii sateni si invitati s-au bucurat de danturile noastre traditionale, iar cei care au vrut au continuat petrecerea alaturi, in localul de linga camin, daca nu gresesc atunci era cooperativa sau bufet. O sa clarificam si asta intr-un articol viitor despre crismele satului.
La aceasta aniversare am avut cinstea sa fiu si eu invitat in prezidiul partii stiintifice, dar nu am tinut o expunere, erau si asa destui oficiali si de fapt important era momentul aniversar si nu vorbele care trec. Am facut mai multe fotografii, un film intreg, pentru vremea aceea erau multe fotografii, in special la masa de la scoala. Filmul acesta are o istorie ciudata. L-am ratacit pe undeva nedevelopat, dupa citiva ani l-am gasit, l-am developat si a iesit oarecum bine dar nu am lucrat niciodata pozele de pe el. A ramas ca atare in arhiva mea de filme si fotografii si l-am redescoperit acum dupa multi ani, l-am scanat si prelucrat si imaginile de pe el sint veritabile documente. Va veti regasi multi dintre dumneavoastra in poze, evident mult mai tineri! Calitate lor nu este cea mai buna, pentru asta imi cer scuze dar sper sa va placa.
Despre atestarea documentara a satului nostru sper sa putem publica in curind poate acelasi material prezentat atunci, poate altul actualizat, autoarea, domnisoara prof. Melania Fogas, care a iubit intotdeauna Bozinta si elevii ei din Bozinta, mi-a promis tot sprijinul in acest sens, inclusiv sa ne prezinta din nou acest material la aniversarea din august.
Sa lasam imaginile sa ne aduca aminte.

Această prezentare necesită JavaScript.

Pe drum

Pe drum

Tineri si batrini

Tineri si batrini

Intilnire

Intilnire

Se pregateste intrarea in scena

Se pregateste intrarea in scena

Oficiali locali si invitati

Oficiali locali si invitati

Fii si fiice1

Fii si fiice1

Fii ai satului

Fii ai satului

Fii4

Fii4

Masa

Masa

Fii3

Fii3

Oficiali de la judet

Oficiali de la judet

Masa imbelsugata

Masa imbelsugata

La masa invitatilor

Fratii Ardelean

Fratii Ardelean

Fii2

Fii2

Fam Matra Ilie

Fam Matra Ilie

Fii1

Fii1

Petre si vecini de-ai lui

Petre si vecini de-ai lui

Sanatate si noroc

Sanatate si noroc

Ceatarisii

Ceatarisii

De vorba

De vorba

Doamnele invatatoare

Doamnele invatatoare

Simion Tamas

Simion Tamas

Toast

Toast

Niculita

Niculita

Mai pretine io si tu...

Doamna Fogas

Doamna Fogas

Elevul preferat

Elevul preferat

Profesoara si elevii

Profesoara si elevii

Livia

Livia

Fam Mihut

Fam Mihut

Gheorghe Miclaus

Gheorghe Miclaus

Fintina scolii

Fintina scolii

Cu nepotul

Cu nepotul

Matusa Ileana

Matusa Ileana

Varu Ghita

Varu Ghita

Unchiul Gavrila

Unchiul Gavrila

Varu Gavrila

Varu Gavrila

Reclame

4 gânduri despre „Bozânta-600 de ani”

 1. Laurentiu a spus:

  Cind in ce an au fost fii satului si am avut grup de dansuri populare ca am ceva poze cu costume
  traditionale?

  • Ilie a spus:

   Salut Laurentiu, bine ai venit! Cred ca te referi la 1984 cind s-au sarbatorit 600 de ani de atestare documentara a satului si a fost prezentat un spectacol de exceptie. Te rog sa trimiti fotografiile scanate la o definitie buna pe adresa mea de mail: yo3bbw@yahoo.com sau ilie.matra@gmail.com

 2. Stelian Gheorghita Matra a spus:

  Buna seara unchiule.Eu sunt Stelian fiul lui Ghita Matra nepotul lui Gavrila Matra.M-am bucurat foarte mult cand am vazut ca ati facut acest blog va doresc tot binele din lume si multa sanatate

  • Ilie a spus:

   Stalian, bine ai venit pe Blogul Bozintanilor. Va doresc numai bine pe acolo pe unde va poarta viata si mai asteptam vesti de la voi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s