Bozânta-600 de ani

In 1984 a fost sarbatorita cu mare fast „Aniversarea a 600 de ani de atestare documentara” a satului nostru. Acesta aniversare a fost posibila gratie muncii pline de daruire a profesoarei noastre de istorie de la Scoala din Tautii Magheraus, dra Melania Fogas. Pasionata de profesia ei si de istoria milenara a locurilor noastre a cautat in arhive documente si in urma cautarilor dinsei a intocmit un material deosebit care a fost prezentat la aceasta aniversare.
Tot satul s-a pregatit in mod exemplar pentru aceasta. Dupa terminarea slujbei la biserica a fost un simpozion la Caminul cultural, unde au luat parte oficiali de la judet, de la comuna si in care au fost prezentat materialul respectiv si s-au tinut cuvintari legate de aniversare. Sala Caminului a fost neincapatoare pentru multimea paricipantilor, toti satenii, invitatii, fii satului convocati din toata tara pentru acest eveniment.
Dupa partea stiintifica scoala din sat, condusa de neobositii dascali de atunci si de acum, fam. Tamas Simion si Ana au pregatit , dupa parerea mea, cel mai amplu spectacol din istoria micii noastre comunitati. Nu credeam ca vreodata ar fi posibila o asemenea mobilizare si daruire a tuturor celor care au cintat, au recitat, au dansat pe mica scena a caminului. Dar despre asta ar trebui sa ne povesteasca direct cei „impricinati”.
Dupa spectacol a urmat masa de prinz, satenii nostri si unele neamuri la casele lor iar pentru invitati si fiii satului s-a organizat o masa in localul scolii. O masa traditionala, incepind cu horinca, aperitive, si tot ce mai urmeaza si le stiti si voi, pina ce vinul de Bozinta a preluat puterea la masa. Muzica a fost sustinuta de Pavalul lui Oanti la orga in prima parte, iar mai spre sfirsit de ceatarisii din Bozita Mica, Niculita si muzicantii lui, pe care ii stim fiecare cine au fost si cum au cintat la vremea lor. Niculita a fost unul din foarte bunii ceatarisi din zona noastra, pacat ca profesia de muzicant in forma aceea nu a avut atunci prea mult viitor, dar despre asta altadata.
Mai spre seara a inceput, tot sub arcusul lui Niculita, un bal la Camin, unde tinerii si mai virstnicii sateni si invitati s-au bucurat de danturile noastre traditionale, iar cei care au vrut au continuat petrecerea alaturi, in localul de linga camin, daca nu gresesc atunci era cooperativa sau bufet. O sa clarificam si asta intr-un articol viitor despre crismele satului.
La aceasta aniversare am avut cinstea sa fiu si eu invitat in prezidiul partii stiintifice, dar nu am tinut o expunere, erau si asa destui oficiali si de fapt important era momentul aniversar si nu vorbele care trec. Am facut mai multe fotografii, un film intreg, pentru vremea aceea erau multe fotografii, in special la masa de la scoala. Filmul acesta are o istorie ciudata. L-am ratacit pe undeva nedevelopat, dupa citiva ani l-am gasit, l-am developat si a iesit oarecum bine dar nu am lucrat niciodata pozele de pe el. A ramas ca atare in arhiva mea de filme si fotografii si l-am redescoperit acum dupa multi ani, l-am scanat si prelucrat si imaginile de pe el sint veritabile documente. Va veti regasi multi dintre dumneavoastra in poze, evident mult mai tineri! Calitate lor nu este cea mai buna, pentru asta imi cer scuze dar sper sa va placa.
Despre atestarea documentara a satului nostru sper sa putem publica in curind poate acelasi material prezentat atunci, poate altul actualizat, autoarea, domnisoara prof. Melania Fogas, care a iubit intotdeauna Bozinta si elevii ei din Bozinta, mi-a promis tot sprijinul in acest sens, inclusiv sa ne prezinta din nou acest material la aniversarea din august.
Sa lasam imaginile sa ne aduca aminte.

Această prezentare necesită JavaScript.

Pe drum
Pe drum
Tineri si batrini
Tineri si batrini
Intilnire
Intilnire
Se pregateste intrarea in scena
Se pregateste intrarea in scena
Oficiali locali si invitati
Oficiali locali si invitati
Fii si fiice1
Fii si fiice1
Fii ai satului
Fii ai satului
Fii4
Fii4
Masa
Masa
Fii3
Fii3
Oficiali de la judet
Oficiali de la judet
Masa imbelsugata
Masa imbelsugata

La masa invitatilor

Fratii Ardelean
Fratii Ardelean
Fii2
Fii2
Fam Matra Ilie
Fam Matra Ilie
Fii1
Fii1
Petre si vecini de-ai lui
Petre si vecini de-ai lui
Sanatate si noroc
Sanatate si noroc
Ceatarisii
Ceatarisii
De vorba
De vorba
Doamnele invatatoare
Doamnele invatatoare
Simion Tamas
Simion Tamas
Toast
Toast
Niculita
Niculita

Mai pretine io si tu...

Doamna Fogas
Doamna Fogas

Elevul preferat
Elevul preferat
Profesoara si elevii
Profesoara si elevii
Livia
Livia
Fam Mihut
Fam Mihut
Gheorghe Miclaus
Gheorghe Miclaus
Fintina scolii
Fintina scolii
Cu nepotul
Cu nepotul
Matusa Ileana
Matusa Ileana
Varu Ghita
Varu Ghita
Unchiul Gavrila
Unchiul Gavrila
Varu Gavrila
Varu Gavrila

4 gânduri despre „Bozânta-600 de ani

  1. Cind in ce an au fost fii satului si am avut grup de dansuri populare ca am ceva poze cu costume
    traditionale?

    1. Salut Laurentiu, bine ai venit! Cred ca te referi la 1984 cind s-au sarbatorit 600 de ani de atestare documentara a satului si a fost prezentat un spectacol de exceptie. Te rog sa trimiti fotografiile scanate la o definitie buna pe adresa mea de mail: yo3bbw@yahoo.com sau ilie.matra@gmail.com

  2. Buna seara unchiule.Eu sunt Stelian fiul lui Ghita Matra nepotul lui Gavrila Matra.M-am bucurat foarte mult cand am vazut ca ati facut acest blog va doresc tot binele din lume si multa sanatate

    1. Stalian, bine ai venit pe Blogul Bozintanilor. Va doresc numai bine pe acolo pe unde va poarta viata si mai asteptam vesti de la voi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s