Ansamblul folcloric „Mălinul”

Ansamblul Mălinul Bozînta Mare
Câmpan Mihaela

Grupul de dansatori de la Bozînta – Mare, care ulterior a luat denumirea de „Ansamblul Mălinul”, a luat fiinţă în anul 2004, la iniţiativa dlui Ciprian Popovici, coordonatorul proiectului ACSEI România pentru localitatea Bozînta – Mare şi a dl preot Pop Ioan, preşedintele fundaţiei Eco – Bozânta, având ca obiectiv redescoperirea tradiţiilor şi obiceiurilor satului şi implicarea tineretului în aceste acţiuni.
La început grupul era format din dansatori soţ – soţie şi avea următoarea componenţă în ordine alfabetică (ca să nu intervină vreo supărare, nu se ştie!):
1. Buciuman Vasile cu Lenuţa;
2. Ghişe Ciprian cu Doina;
3. Horincar Ovidiu cu Anca;
4. Horincar Sorin cu Crina;
5. Miclăuş Ghiţa cu Florica;
6. Moţoc Viorel cu Ilca;
7. Tămaş Gheorghe cu Mihaela;
8. Tămaş Tudor cu Dana.
Puteţi să îi vedeţi în fotografiile de mai jos evoluând pe scena Căminului Cultural de la Bozînta Mare:

Iar în fotografia următoare luând o binemeritată masă după spectacolul cu care i-au încântat pe cei prezenţi:

În fotografiile următoare sunt dansatorii Ansamblului Mălinul, evoluând la Sărbătoarea Oraşului Tăuţii – Măgherăuş în anul 2004:

În următorul an o parte din dansatori au plecat la muncă în străinătate. În aceste condiţii membrii ansamblului s-au împuţinat, dar din fericire pentru a întregi ansamblul au intrat alţi dansatori noi, de această dată feciori şi fete.
La început, aproximativ un an, instructorul ansamblului a fost dl Dobre Cosmin, fost dansator al Ansamblului Naţional Folcloric Transilvainia. Acestuia i-a urmat dl Crâncău Vasile care de asemenea este fost dansator al Ansamblului Naţional Folcloric Transilvainia, dl Chiorean Alexandru şi dna Chiorean Amalia membrii fondatorii ai fundaţiei „Tradiţii Maramureşene.”
Ansamblul funcţionează acum sub egida Casei Orăşeneşti de Cultură, fiind susţinut financiar de către Primăria oraşului Tăuţii – Măgherăuş.
Momentan ansamblul este format din următoarele perechi:
1. Buciuman Alexandru cu Mihuţ Raluca;
2. Gaie Paul cu Fârte Adriana;
3. Gaie Andrei cu Moţoc Mădălina;
4. Mureşan Andrei cu Bodea Teodora;
5. Gliga Raul cu Coteţiu Raluca;
6. Banta Alexandru cu Mare Daiana;
7. Moţoc Alexandru cu Ghişe Evelina;
8. Ghişe Darius cu Gaie Alexandra;
9. Mihuţ Gabriel cu Vălean Raluca;
10. Gaie Florin cu Mare Mălina;
În pozele care urmează îi puteţi admira evoluând pe scena Casei Orăşeneşti de Cultură Tăuţii- Măgherăuş într-un dans din Chioar:

iar în fotografiile următoare dansînd un dans din maramureş:

În fotografia următoare este domnişoara Mihuţ Anca, de loc din Bozînta – Mare, cântând la vioară o suită de melodii din Codru. Domnişoara este elevă în anul III vioară la Şcoala Populară de Artă „Liviu Borlan” din Baia . Mare, profesor dl Babici Gavril.

Pe lângă cei enumeraţi mai sus au mai făcut parte din ansamblu şi următoarele perechi:
1. Mihuţ Andrei cu Bodea Alexandra;
2. Pop Bogdan cu Moţoc Diana;
3. Butuşan Ionuţ cu Ghişe Diana
dar care din diferite motive au renunţat. În cele ce urmează câteva fotografii cu Ansamblul Mălinul la filmări pentru emisiunea „Tăt’ omu-i cu voie bună” realizator dna Amalia Chiorean:

Iar în fotografiile următoare, evoluând pe scena Casei Orăşeneşti de Cultură Tăuţii Măgherăuş la Balul Toamnei 2008:

Din punct de vedere folcloric Bozînta – Mare se găseşte la zona de interferenţă Chioar şi Codru. Prin urmare dansurile lor sunt atât din Chioar cât şi din Codru.
Iar în final o iuitură din timpul dansului de Chioar:
Fetele:
Ţucă-mă bade Ilie
iar băieţii le răspund:
Nu te pot de pălărie
Fetele:
Pune pălăria jos,
Şi mă sărută frumos
Pune pălăria-n cui
Şi mă ţucă cum iţi spui.

Primim de la Anamaria Dan o completare:
Domnule Ilie Matra,va multumesc pentru mesajul trimis si ca imi dati ocazia sa ii scriu si pe ceilalti….ceilalti sunt:
Horincar Cristina si Ionut Muresan;
Tamas Vasile si Tamas Oana;
Branduse Gheorghita si Dan Anamaria

iar mai tarziu dupa plecarea mea din ansamblu au jucat impreuna din nou:
Branduse Gheorghita si sotia lui.
Va multumesc mult pentru tot. M-am bucurat cand am vazut ca si ansamblul nostru poate fi vazut pe internet si ca au continuat sa tina ansamblul in picioare chiar daca multi dintre noi am parasit satul nostru natal fara placere….Dar in viata nu le poti avea pe toate, trebuie sa alegem.
Va multumesc, Anamaria.

Reclame

11 gânduri despre „Ansamblul folcloric „Mălinul””

 1. Ilie a spus:

  Multumim doamnei Câmpan Mihaela pentru articolul foarte bine documentat si fotografiile minunate. Iată ca dupa multi ani in care dansul popular dansat de un ansamblu local a lipsit bozîntanilor acesta revine acolo unde ii e locul. El a făcut si face parte din viata fiecaruia dintre noi. O mai asteptam pe Mihaela si nu numai pe ea şi cu alte articole

 2. preot Ioan Pop a spus:

  Bozântanii au fost şi sunt mari dănţăuşi (să ne lăudăm noi ca aşa îi stă bine omului modest), trebuie doar să găsească prilej. Este o plăcere să-i priveşti pe cei mai vârstnici jucând. Cei tineri privesc şi spre occident dar nu se lasă nici la ,,roate”sau ,,patru paşi.”
  Pe vremuri erau în sat ,,meseriaşi” ai instrumentelor muzicale: ,,Onti” şi ,,Sâmnionu Ceatarâşului” la ceatără , ,,Petrea lui Onti” la contră, Jentea la gordonă, ,,Ionică a lui Ilie a Nini” la contră şi să nu uităm pe ,,Ilie a lui Cornel” (domnul Matra Ilie iniţiatorul blogului) la acordeon. Dacă am greşit, rog să mă corecteze cei care ştiu mai bine.
  Sper să putem să vă demonstrăm ,,calităţile artistice” în 22 august.

  Vă aşteptăm cu drag la danţ în Bozânta.

  • freddye a spus:

   Buna ziua ,parinte

   Ilie a lui Cornel ,coleg de Liceu Militar cu mine si cu Nelu ,canta la acordeon si saxofon cu aceeasi usurinta cu care repara tot felul de chestii electronice..Acordurile de baza la chitara tot de la el le-am invatat..Cu alte cuvinte ,nu numai bozantenii il revendica ,ci si noi ,colegii lui de L.M. 🙂 .Dreptu-i ca la intalnirea din 2009 ne-a spus ca la sax nu mai canta din motive de fumat .. 🙂 La acordeon cred ca inca mai canta ,ca tot un fel de tastatura are si acest instrument 🙂

 3. Nelu a spus:

  Ilie a lui Cornel, cum este denumit in sat, pe
  timpul liceului canta intr-o formatie la saxofon
  si chiar a reusit sa completeze cantecul suav si
  pur romanesc cu folclor sud-american, cum ar fi
  „macinand cafea”!(sau poate l-a poluat)

 4. Ilie a spus:

  Recunosc in cea mai mare parte invinovatirile care mi se aduc si recunosc ca string materiale despre „Muzicantii satului” pe care i-am cunoscut si cu care am cintat atita cit a fost sa fie. Fara muzica dans nu e!

 5. Dan Anamaria a spus:

  ha,ha,ha,ha,ii laudam si din strainatate pe dansatorii nostri din satul bozanta mare,dar eu am o intrebare numele celorlalti care au fost si ei in ansamblu de ce nu sunt si ei pe pagina de internet ca si ceilalti.Ei nu au reprezentat ansmblul? multumim, dar as vrea un raspuns la intrebare daca se poate…

 6. Ilie a spus:

  Dan Anamaria, multumim pentru comentariile tale. Daca stii si alti consateni care au facut parte din ansamblu, adauga numele lor aici si o sa-i includem in articol. Intrebarea ta poate primi raspuns si de la autoarea articolului.

 7. Dan Anamaria a spus:

  Domnule Ilie Matra,va multumesc pentru mesajul trimis si ca imi dati ocazia sa ii scriu si pe ceilalti….ceilalti sunt:Horincar Cristina si Ionut Muresan,Tamas Vasile si Tamas Oana,Branduse Gheorghita si Dan Anamaria iar mai tarziu dupa plecarea mea din ansamblu au jucat impreuna din nou Branduse Gheorghita si sotia lui. Va multumesc mult pentru tot.M-am bucurat cand am vazut ca si ansamblul nostru poate fi vazut pe internet si ca au continuat sa tina ansamblul in picioare chiar daca multi dintre noi am parasit satul nostru natal fara placere….Dar in viata nu le poti avea pe toate,trebuie sa alegem.Va multumesc,Anamaria.

 8. Dan Anamaria a spus:

  Domnule Ilie dar inca nu am vazut numele nimanui care lipseau din lista,,,,,,,,,,ma intreb oare de ce?macar acest lucru ar fi si pentru noi un trofeu pentru ca totusi si noi am facut parte din acel ansamblu,totusi ma bucur macar pentru ceilalti ce au mai ramas si au avut ocazia de a continua dansul popular….astept raspuns.anamaria.

 9. preot Ioan Pop a spus:

  Bine ai venit Anamaria si Hristos a Înviat!

  Mă bucur că ne-ai scris şi te mai aşteptăm. Nu uita că suntem în ,,saptămâna luminată” si trebuie să fim iertători şi înţelegători unii cu alţii. În legătură cu cei care au făcut parte din echipa de dansuri şi nu s-au regăsit pe blog, nu este nici un lucru ascuns ci simplul fapt că perechile s-au schimbat atât de repede încât nici cei din echipă nu cred că ii ţin minte pe toţi cei care s-au perindat pe acolo. Domnul Ilie Matra pune pe blog informaţii pe care le trimitem noi cei din Bozânta. Completările sunt binevenite dar fară rautate. Multumesc pentru întelegere.

  Toate cele bune ţie Anamaria şi bozântanilor din Italia!

 10. Dan Anamaria a spus:

  Domnule parinte Ioan Pop, eu nu am scris asa ceva din rautate dar va spun adevarul m-as fi bucurat foarte mult sa ne vedem numele tuturor celor ce au reprezentat ansamblu Malinul pentru ca am jucat cu toti in acel ansamblu si a fost o bucurie mare pentru noi toti. Iar eu nu m-am gandit niciodata cu rautate la nimeni pentru ca sunt o persoana credincioasa, simpla si onesta cu toata lumea, asa m-a invatat bunica mea si pentru asta ii multumesc mult. Oricum v-a multumesc de mesajul trimis.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s