Ion Diacul

Miclaus Ioan sau Ion Diacul

De preot Ioan Pop

In existenta  fiecarei  comunitati  sunt  oameni  care prin viata si activitatea lor isi lasa amprenta asupra  semenilor. In  viata satului Bozinta Mare alaturi de familia de dascali Tamas, care au invatat tainele cartilor generatii de prunci,  trebuie sa-l asezam si pe diacul Miclaus Ioan, badea Ion diacu cum il cunoaste toata lumea. O voce deosebita cu care nu multe biserici pot sa se mandresca, care s-a indentificat cu biserica slujind zeci de ani lui Dumnezeu si oamenilor. Multi preoti s-au perindat prin Parohia Bozanta Mare dar dansul a ramas sa-i primesca cu bucurie pe fiecare, sa-i ,,formeze” cu tact si mult bun simt.

Nascut 20 octombrie 1933

Parinti: Mitru si Frasana

Studii: 7 clase din care 4 clase la scoala maghiara.

A inceput sa cante de la 16 ani, cantor era Tamas Dumitru (Mitru diecasu-era mai mic de statura). Dupa moartea acestuia cantor la biserica ramane Tamas Gheorghe (a biraului) alaturi de care a invatat sa cante cu ajutorul parintelui Lauran.

In anul 1950 Tamas Gheorghe este arestat fiind considerat chiabur avand moara si pamant, ramane asfel sa cante in strana alaturi de Giurca Gheorghe, Les Augustin si Gaie Gheorghe si Ghisa Ioan.

In anul 1953 pleaca in armata la Bucuresti unde dupa doua luni este ales in fanfare  unitatii cantand la corn.

Dupa doi ani si jumatate revine acasa iar in toamna anului 1956 se casatoreste cu Anica lui Mitru Somcuteanului, Dumnezeu ii binecuvanteaza cu doua fete Mariuca si Livia (Anica) si mai tarziu cu cinci nepoti  si  sapte stranepoti.

Din anul 1956 canta in strana si conduce corul pe 4 voci care exista  in Bozanta. Corul se desfinteaza  in anii saptezeci  deoarece majoritatea membrilor erau angajati  la alte locuri de munca, multi lucrand si in zilele de duminica. Din anul 1970 este angajat cu carte de munca  ca si cantaret la Parohia Bozanta Mare pana in anul 2010 cand este  ,, pensionat fortat  dupa hotararea guvernului Boc”, pensionare pe hartie, el continuad sa slujeasca lui Dumnezeu in continuare.

In anul 1970 badea Ion este chemat de preotul  Pop Romulus de la catedrala din Baia Mare sa ocupe postul de cantaret oferindu-i locuinta pentru  familie, dar sateni  se hotarasc  sa-l  plateasca din banii lor numai sa ramana in sat, lucru care se si  intampla.

Nenumarati  preoti  au trecut prin Parohia Bozanta Mare pe care badea Ion diacu i-a ajutat cu toata dragostea: Emil Lauran, Alexandru Dorobantu, Adrian Lupan, Mociran Gavril, Alexandru Savu, Vasile Trif, Dorel Tomoiaga si Ioan Pop.

Ca orice om care isi face cu temeinicie datoria,  badea Ion s-a gandit si la viitor, pregatind generatiile viitoare de dieci,  alaturi de dansul a invatat diecia Gaie Ilie si mai tanarul ucenic Pop Bogdan.

Dar nu numai prin cantatul la strana badea Ion a fot prezent in viata satului ci a fost si un bun staroste, multi ani sa bucurat alaturi de cei care s-au unit destinele in fata lui Dumnezeu.

Bunul Dumnezeu sa-l pazeasca multi ani  iar tinerii sa-l ia ca exemlu de statornicie si daruire in tot ce a savarsit.

Citeva fotografii ale familiei Miclaus

diac1 Diac2_0002 DIAC3 diac10 diac11 diac13 diac14 diac 4cor diac 5 diac 6 diac 7 diac 8_0001 diac 9 diac 12 diac 15 diac 16 diac 17

DSCF1938

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s