Rusalii 2011

-Breban Florin-

Ziua Pogorarii Duhului Sfant, Rusaliile sau Cincizecimea si-a scuturat norii deasupra satului, lasand impresia ca toata ziua va ploua. Nu a fost asa, soarele si-a facut timid aparitia, incalzind tot ceea ce a cuprins cu razele sale. Iesirea in tarina, dupa cum este obiceiul, anul acesta a fost in ulita din jos, mai nou strada 127. Biserica a fost plina de bozantanii, dar si de straini, prieteni, rudenii, cunostinte.Sfanta Liturghie ne-a adunat pe toti in rugaciune comuna pentru a celebra Pogorarea Duhului Sfant. Sfarsitul Liturghiei a insemnat anuntarea plecarii in tarina, cu rugamintea preotului ca toata suflarea sa participe la slujba sfintirii holdelor satului. Oamenii au iesit afara, insotiti de prapori,in asteptarea pornirii in alai si insotiti de stihuri specifice sarbatorii, spre locul destinat. Procesiunea a inceput, preotul cadind, insotit de cantareti si de majoritatea credinciosilor. Portile oamenilor au fost impodobite cu frunze de tei, in amintirea flacarilor, simbol al Sfantului Duh, cum ca pagorarea a avut loc si asupra noastra, la fiecare, in fiecare colt al sufletului nostru. Troitele au fost impodobite cu tei si flori, fiind sfintite de preot in momentul trecerii pe langa ele. A fost ridica o poarta traditionala, specifica sarbatorii, poarta a fost impodobita cu crengi de tei, trandafiri, stergare cusute de satence,carpete cu motiv religios si o icoana asezata central.Iata-ne ajunsi in tarina, slujba a inceput, femeile au inceput sa impleteasca cununi de grau pentru prapori, ajutate de fete. Vremea a lasat ca vantul sa adie usor, astfel incat caldura sa nu se simta in toata puterea ei. Oamenii s-au adunat in jurul preotului, asteptand sa ia apa sfintita si spice de grau sfintite. Dupa terminarea slujbei fiecare a venit pentru a fi stropit cu apa sfintita, conform obiceiului local. Satenii de pe ulita unde a avut loc procesiunea, au servit cu prajituri, tuica pe cei care au participat. Fiecare s-a pregatit dupa putinta pentru a intampina aceasta mare sarbatoare. Sper ca traditia, obiceiul iesirii in tarina, sa nu se piarda in „senzatia” secolului vitezei. Cele bune urez tuturor bozantanilor de acasa, plecati in strainatate sau celor imprastiati prin tara.

Această prezentare necesită JavaScript.

Anunțuri

3 gânduri despre „Rusalii 2011”

 1. Ilie a spus:

  Felicitari tinarului Florin Breban pentru articol, fotografii si filme. A reusit sa readuca spiritul Rusaliilor pe blog, spre bucuria noastra a celor care anul acesta am fost mai departe de sat sau de tara. Zilnic articolul este vizitat de zeci de oameni din toata lumea, iata de exemplu ieri au fost 253 de vizitatori, alataieri 273, pe data de 8 iunie 285, care au citit aceasta pagina dar si altele de pe Blogul Bozantanilor. El se declara adept al imaginilor fotografice care descopera si pastreaza pentru noi realitatea, vazuta direct sau artistic. Va recomand sa vizitati si blogul personal a lui Florin, cu un simplu clik pe linkul de pe pagina principala a blogului, pe Blogroll si apoi pe „Un blog al consateanului nostru Breban Florin” Veti gasi frumuseti pe linga care treceti adesea fara a le observa, dar ochiul aparatului lui Florin le vede si le pasteaza pentru noi.
  Bucuria mea cea mai mare ar fi daca s-ar gasi citiva tineri inimosi care sa contribuie la o pagina cu actualitati din sat, cu toate cele intimplate, pentru a fi de folos celor care sint plecati departe si nu numai lor. Sint multe lucruri noi in sat despre care eu nu pot scrie pentru ca si la mine ajung tirziu, dar voi tinerii de acolo ati putea foarte usor si cu minim de timp sa sustineti o astfel de pagina. Si mi-ar placea sa gasesc pe Blogul Bozintanilor mai multe de la cei plecati in alte tari in cautarea de mai bine.

 2. Multumesc pentru cuvintele apreciative legate de articol si blogul meu. Ideea unei pagini actuale este buna, dar actualitatea o doriti pentru-cei ce se casatoresc, cei ce mor, munci agricole, vreme, anotimpuri? O cronica a satului e posibila.

  • Ilie a spus:

   Da, la o astfel de pagina de actualitati ma gindesc. Din nefericire eu nu pot tine la zi o astfel de pagina pentru simplul motiv ca si la mine ajung vestile mai greu, dar cineva care traieste in sat si stie tot ce se intimpla ar putea. Poate nu un singur om ci mai multi. La fel de bine am putea primi vesti si noutati si de la cei plecati inafara. Foarte multi daca nu toti au adrese de mail, ii vad in statistici vizitind blogul, ar putea scrie citeva rinduri de vesti despre ei. Dar asta depinde de dorinta fiecaruia de a se implica si a participa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s