Zilele Maramuresului la Muzeul Satului

Ilie Matra
Muzeul Satului din capitala tarii, prestigioasa institutie de pastrare a traditiilor si identitatii noastre, organizeaza in fiecare an Zilele Maramuresului. Si in anul acesta manifestarea s-a bucurat de o larga participare. Mesteri populari au venit sa-si expuna si sa promoveze tesaturi, ceramica, sculpturi si obiecte utilitare din lemn, masti populare, plante de leac, produse ecologice. Ansamblul profesionist „Ardealul” din Baia Mare a sustinut in fiecare zi din cele trei cite un spectacol deosebit iar duminica a concertat si in parcul Cismigiu din inima Bucurestilor alaturi de alte prestigioase formatii din tara si de peste hotare. Am reintilnit copiii din Calinesti atit cu un spectacol al lor cit si alaturi de „Ardealul”. L-am reintilnit pe artistul plastic Vasile Pop Negresteanu, pe care, desi e osan, eu il consider si pe el ca si pe toti osenii legat sufleteste de Maramuresul Traditional. Am cunoscut oameni deosebiti cum ar fi cretorul popular Vasile Susca, pe care o sa-l vedeti in citeva clipuri, si pe care l-am asemanat in sinea mea, fara sa-i spun, ca si-o ia in cap, cu raposatul Amza Pelea. Printre spectatori au fost oaspeti de seama, cum ar fi Grigore Lese. S-au decernat diplome de excelenta pentru cei care promoveaza in tara si in lume Maramuresul precum si celor care il reprezinta la astfel de manifestari, lasindu-si lucrul de acasa si luind drumul tarii. Conducerea Muzeului Satului a fost tot timpul alaturi de participanti. Sint oameni deoasebiti, cu dragoste de frumos, de autentic, de romanesc. Despre ei merita sa vorbim mai pe larg in alt cadru, dedicat doar lor. Pe muzica tesuta de taragotul lui Dumitru Dobrican sustinut de orchestra ansamblului „Ardealul” va propun pentru inceput o succesiune de imagini din duminica de 20 Iunie 2010 de la Muzeul Satului.


Un spectacol original cu cintece si dansuri a fost prezentat de un grup copii din Calinesti, aceeasi pe care i-ati vazut si la Muzeul Bucuresti, intr-o formula mai extinsa, insotiti de Ileana Teleptean si Tiplea Rodica si acompaaniati de ceterasii din Vadu Izei. Se vede ca a venit vacanta de vara.

Dansuri din Maramures in executia formatiei profesioniste de dansuri a ansamblului Ardealul, invirtiti de taragotul lui Dumitru Dobrican si de orchesta ansamblului.


Vasile Susca, creator popular din Sacel, autorul unor minunate masti populare, este si un deosebit povestitor. Citeva glume sau fragmente de glume „furate” de aparatul de filmat precum si un scurt dar frumos mesaj pentru bozintani.

-va urma-

Reclame

1 gând despre „Zilele Maramuresului la Muzeul Satului”

  1. STUDNICZKY TIBERIU a spus:

    Frumoase locuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s