Invăţători si profesori

Invăţătoarea Maria Turbuţ
Fiecare din noi duce dealungul vieţii sale in minte chipul, vocea si indemnurile primului sau dascăl. Vă propun dragi consăteni ca in acestă pagină sa ne amintim de dascălii noştri, învăţători si profesori. Şi nu pot sa nu scriu aici versurile atit de frumoase!
„Tu, intîia mea invăţătoare
Cu cuvinte drepte calea-mi sameni
Şi mă-ndrumi spre dragostea de oameni
Ca spre cel mai scump dintre izvoare”

Am sunat-o dupa mulţi, foarte mulţi ani, pe prima mea invăţătoare din clasele primare, pe atunci domnişoara Turbuţ Maria, acum doamna Borca Maria. Vă mărturisesc cinstit că de la primele vorbe totul s-a mutat in urmă cu mulţi ani. Aceeasi voce calda dar cu o pronunţie fermă, răspicată, cu o uşoară urmă de alintare, cu o curgere logică a discutiei, se părea că abia ne despărtisem in clasa a patra cind ne-a predat mai departe şcolii din comună. Am avut mulţi profesori si comandanţi in cei douăzeci, sigur nu e gresit, au fost douăzeci de ani de şcoală, dar afirm cu mîna pe inimă ca nu mulţi mi-au rămas in suflet ca invăţătoarea noastră. Şi imi iau martori toti colegii din clasele primare.
Mi-a promis să ne scrie nouă, bozîntanilor, cîteva gînduri. S-a ţinut de promisiune şi iată ce scrie.

Scrisoare pag1

Scrisoare pag1

Scrisoare pag2

Scrisoare pag2


Mă numesc Borca Maria (Turbuţ). Am lucrat la Bozânta Mare ca invăţătoare timp de nouă ani (1954-1963), perioadă care a insemnat pentru mine foarte mult. Acolo am invăţat să cunosc mai bine oamenii, sa lucrez cu ei, sa colaborez, sa-i apreciez pe fiecare după meritele lui.
Eu cred ca a fost o colaborare perfectă intelegindu-mă foarte bine cu toţi locuitorii. Nu pot să spun că a fost o perioadă prea uşoară. Eram nevoită sa lucrez cu două sau chiar cu patru clase, desi erau destul de numeroase, dar tinereţea te face să treci mai uşor peste situaţii dificile şi aveam şi sprijinul părinţilor care acordau „importanţa cuvenită” şcolii, pretinzînd copiilor să-şi facă datoria de elevi cu multă seriozitate. Acest lucru se reflectă si in comportamentul de azi al locuitorilor din Bozînta.
Deşi majoritatea bărbaţilor erau angajaţi la diferite intreprinderi, după ore de muncă reuşeau să fie buni părinţi, buni soţi şi buni gospodari ai localitaţii in care trăiau. Femeile munceau din zori şi până seara in gospodăriile lor. Faptul ca mamele se ocupau in general de creşterea şi educarea copiilor are foarte mare importantă atât pentru copii cât şi pentru societate.
Cu hărnicia şi priceperea lor au reuşit sa-şi crească copiii in spiritul muncii şi al dragostei pentru locurile natale, devenind astfel oameni harnici si de omenie. Mulţi dintre copiii de atunci, acum oameni maturi, după ce au terminat diferite şcoli s-au intors in satul lor natal, căutând să fie folositori prin munca lor celor din jur, continuând astfel munca părinţilor şi a bunicilor lor. Datorită acestui fapt localitatea Bozânta are o populaţie omogenă, alcatuită şi din oameni bătrâni cât şi tineri, lucru foarte normal dar care se intâlneşte tot mai rar in satele româneşti.
Cei care s-au stabilit in alte zone ale ţării n-au uitat nici o clipă locurile natale, după cum se vede din implicarea lor in viaţa satului, făcându-l cunoscut întregii ţări. Acest merit al lor dovedeşte că nu au uitat de unde îşi trag rădăcinile.
Imi amintesc cu plăcere şi nostalgie de serile petrecute la Căminul Cultural, la lumina lămpilor cu gaz, făcând repetiţii cu tineretul din sat pentru diferite serbări legate de unele evenimente istorice.
Cel mai semnificativ şi de neuitat eveniment a avut loc la 24 Ianuarie 1959, cind toată suflarea satului s-a prins in horă, dansând şi cântând „Hora unirii” în costume, care cred că şi acum se mai păstreaza de către femei.
Poate că acum populaţia din Bozânta este schimbată dar eu mi-o amintesc aşa cum era ea atunci când am cunoscut-o.
Maria (Turbuţ) Borca

Învaţatoarea noastra

Învaţatoarea noastra

Maria Turbuţ cu echipa de dansuri

Maria Turbuţ cu echipa de dansuri

Inv. Maria Turbut

Inv. Maria Turbut

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s