Danţul din a doua zi de Paşte 2010

Prin tradiţie, dupa postul lung si greu al Pastelor, in a doua zi de Paşte in Bozînta are loc intotdeuna un bal, danţ sau cum se mai numeşte el in ziua de azi. Aşa că plecînd destul de tîrziu de la naşii nostri i-am intrebat:
-Da’ in noaptea asta nu e danţ in sat?
-Este , da’ nu cred ca v-ar placea ce e acolo, ne-a răspuns naşul Simion. Se aude si muzica.
Şi cum muzica mişcă picioarele intr-o direcţie diferită de voinţa noastră, ne-am indreptat după muzică şi am ajuns la căminul cultural. Am intrat in sală si parcă semăna, la o scară mai mică, cu un bar sau club din alte localitaţi mai mari. Dar la un moment dat s-a aprins lumina si muzica s-a schimbat. Acum parcă mai recunoşteam ceva! Iată, s-a infiripat o roată! Şi uite ce minunaţie de joc a ieşit, cu puţină răbdare vedeţi tot filmul care urmeaza. Nu m-au răbdat picioarele şi ochind o fată al cărui partener nu prea ii da zor cu danţul, am facut si eu citiva paşi. Bineinţeles ca operatorul adjunct, soţia, care de apropape 30 de ani imi e prin apropiere a luat iniţiativa filmării. Concluzia ei a fost lapidară:
-Nu prea mai ai condiţie fizică!
Dar concluzia mea a fost puţin altfel, şi o iau mai pe departe:
Azi a fost Danţul la şura de Paşte din Groşi în casa şi şura lui Dumitru Dobrican. Invitaţi numai de clasă, mediatizare in presa locala, etc. Am trecut prin Groşi, nu am putut să văd tot spectacolul lor deosebit pentru că am preferat sa stau la o poveste cu neamurile noastre de acolo, dar nu imi pare rău pentru că Roata jucată de bozîntani, deşi fără costume tradiţionale, pentru mine a fost mai de valoare decit toate spectacolele date de groşeni. Copii din Bozinta, gînditi-vă şi voi, ce poate fi mai valoros pentru noi? Să dam din şale pe nişte melodii gen „nenea Itu” (Ha, ha, ha) sau să jucăm jocurile noastre vechi de sute de ani dar la fel de frumoase şi acuma?
Priviţi filmuleţul care urmeaza şi judecati singuri ceea ce vedeti. Mie mi-aţi umplut sufletul de bucurie.

Reclame

5 gânduri despre „Danţul din a doua zi de Paşte 2010”

 1. Felicitari pentru blog-ul respectiv, este foarte reusit, dar avand in vedere capitolul unde ati patruns, pana in anul 2000 de Craciun, Paste,,,abia gaseai un loc langa perete in Camin,tot tineretul, mai mic, mai mare era in Camin, plus de pe alte sate…..dar……acuma e aproape gol,,,,, cu toata stima as vrea sa observati prezenta intr-un numar foarte mic la aceasta discoteca a tineretului, de ce? …raspunsul e foarte clar..unii sunt prea ocupati cu internetul, alti sunt dusi in oras (ca doar acolo e mai frumos,dupa ei), alti de varsta mai mica nu sunt lasati in sat, cateva fete (stiu exemple dar nu pot da) nu sunt lasate in sat deoarece e problema daca se vede cu baiatul ala care nu e bun in opinia parintilor pentru ea, altele nu pot merge in sat deoarece pentru ele in Bozanta nu mai este nimica de vazut, se cred prea mature intr-o lume mult prea simpla pentru ele, unele fete au prieteni din oras si de cat sa mearga cu prietenul la discoteca (ca sa nu primeasca bataie de la bozantani deoarece el e din oras) mai bine stau acasa….si exemplele continua.
  De ce s-a ajuns aici ? e simplu datorita unor persoane care privesc de sus pe altele, datorita unor oameni care au mai multi bani ca si alti,,,deoarece acuma nu mai e ca pe vremuri ca toti sa fie de prin zona,,, acuma 10 sunt dusi in Spania in constructi iar cand vin acasa abia stiu intinde o mana in semn de salut catre cei care au ramas acasa. Rusine!!!! 10 sunt in Italia…si-au cumparat masini ultimele modele iar cand vin acasa asteapta sa fie ei cei salutati…Rusine!!! 10 sunt in Franta iar cand intra in sat se uita de sus,Rusine!!! Toate femeile sunt menajere iar barbati lucreaza in constructi acolo, nu-i rusine, mai mare rusine e sa uiti ca ai mers de undeva, asa cum uita ei cand se intorc inapoi si privesc de sus pe cei ramasi!
  „SA FI MARE NU-I MIRARE,SA FI OM E LUCRU MARE!!!”
  Tot respectul si felicitari pentru blog!!!

 2. Ilie a spus:

  Pentru tinarul cu un comentariu in asteptare la acest articol, il rog sa-mi trimita o adresa de e’mail valida pentru contact.

 3. Adresa de mail catre domnul colonel(rz) Doru Trif este sever_master@yahoo.com

  • Ilie a spus:

   Multumim domnului Trif pentru cuvintele frumoase despre bozintani si despre danturile la care a luat parte in satul nostru. Cu foarte putine exceptii buna intelegere si respectul pentru uspatoi a fost si este regula in Bozinta. Si imi vine in minte o invatatura primita de la mama mea, Dumnezeu sa o tina ani multi: „Daca iti intra in casa dusmanul tau de moarte, pofteste-l sa ia loc la masa, omeneste-l cu ceva, ca va spune el mai incolo de ce a venit” Bozintanii si sasaranii au fost, cel putin in zilele tineretii mele, foarte asemenatori. Imi aduc si acum aminte cu placere ca am cintat cu badea Oanti la citeva nunti si danturi, derularea nuntii era aceeasi ca si in Bozinta, danturile la fel. Si tinind cont ca sint multi bozintani cu neamuri in Sasar si invers, mi se pare ca am fost dintotdeauna sate inrudite. Pe vecinul de sat Doru Trif il invit eu, daca neamurile lui nu o vor face, la sarbatoarea din 22 August ,as fi bucuros sa ciocnim o horinca si sa depanam ceva amintiri despre oastea romana pe care am slujit-o amindoi o viata.

 4. alina si corina matra a spus:

  Super, si eu vreau macar odata sa mai fiu acolo!!! Foarte frumos se distreaza Bozanta Mare !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s