Tenis in Bozanta

“LA COTITURA”
Ilie, te salut calduros si te felicit pentru ideea de a ne intalni pe BLOGUL BOZANTANILOR si pentru munca depusa la realizarea lui.
Salut totodata pe toti bozantanii de acasa sau din lumea larga.
In contextul activitatii sportive din acea vreme , la propunerea ta am sa ma refer la tenisul de camp jucat la Bozanta Mare.
A existat un teren de tenis la noi in sat “DUPA PARAU”, amenajat de mine si fratele meu Ghita ajutati de varul nostru Simion Tamas care deja era directorul scolii, varul Stefan Tamas, vecinul Ilie Jentea,Vancea Aurel si alti prieteni din sat, si-mi face placere sa reamintesc celor care stiu si celor care probabil nu le vine sa creada acest lucru.
Am amenajat acest teren in locul numit “BRANISTE” pentru ca la sfarsitul fiecarui meci stalpii care sustineau plasa trebuiau demontati si dusi acasa. Pe acel teren argilos am dus o bascula de nisip cu care am trecut prin sura si spre surprinderea mamei, de-a lungul holdei cu trifoi. Mama a fost suparata, dar am imbunat-o spunandu-i ca “sportul are prioritate”. A zambit si ne-a iertat…
O poveste intreaga a fost cu plasa. Am fost in cel putin 20 de case, unde stiam ca exista plasa de pescuit – “comiher”, pana cand am gasit o femeie care dupa multe incercari si-a amintit metoda de lucru pentru realizarea plasei.
Timp de o saptamana am reusit sa confectionez o plasa lata de 50 cm, dar a fost buna. Stefan, varul meu care era un strungar foarte bun si Ilie Jentea au confectionat staplii si un cilindru cu care tasam terenul inainte de a fi marcat.
Am descris toate aceste amanunte pentru a sublinia faptul ca atunci cand exista vointa si entuziasm se pot realiza lucruri frumoase.
De fapt atunci Ion Tiriac si Ilie Nastase erau printrei cei mai buni tenismeni din lume. De aici si acel entuziasm al nostru.
In sfarsit, dupa multe antrenamente s-a organizat si primul meci de tenis intre o echipa din Bozanta Mare formata din gemenii:IonitaTamas (cel care scrie aceste randuri) si Ghita Tamas si o echipa din comuna Sarasau – un sat foarte frumos de langa Sighet formata din fratii Bledea Ioan si Bledea Dorel. A fost un meci organizat dupa sistemul Cupei Davis, nu oricum. Fratii Bledea au sosit la Bozanta intr-o joi cand s-a tras la sorti ordinea meciurilor – arbitrii fiind Simion Tamas si fratele nostru mai mare Lica Tamas. Vineri s-au jucat primele doua meciuri, scorul fiiind 1 –1 , sambata s-a jucat partida de dublu pe care am pierdut-o iar duminica ultimele doua meciuri, scorul final fiind 2- 3 iar ca o scuza amintesc ca Ioan Bledea era proaspat absolvent al Facultatii de Educatie Fizica si Sport , specializarea : tenis de camp, deci un adversar foarte puternic.
Spectatori: in jur de 30 de persoane – vecini, amici din sat, copii.
Revansa meciului s-a jucat la Sighet si am pierdut tot cu scorul de 2 – 3.
In vara urmatoare fratele nostru Lica Tamas care lucra la Directia Teritoriala de Control si Revizie ne-a propus ca adversari o echipa formata din 2 colegii ai lui: Dl. Branzei Gheorghe si Dl. Libotean Stefan . Acestia erau putin mai tineri decat noi dar foarte entuziasti si au venit convinsi ca o sa ne bata. Dar dupa doua zile conduceam cu 3 – 0 si au renuntat la ultimele doua partide. Fratele meu Ghita a marcat si langa terenul de fotbal din Rachiti un teren unde s-a jucat tenis pe iarba – gen Wimbledon. Activitate sportiva intensa, nu gluma.
Aceasta a fost o poveste adevarata a tenisului de camp jucat la Bozanta Mare in anul 1974. Atasez cateva fotografii din acea vreme.
Profesor Ionel Tamas din Sighetu Marmatiei

Tenis 3

Tenis 3

Prieteni

Prieteni

Tenis

Tenis

Reclame

1 gând despre „Tenis in Bozanta”

  1. Ilie a spus:

    Frumos articol, profesore Ionita. Ati facut o echipa buna tu si geamanul tau Ghita. Imi aduc aminte si o intimplare de cind erati toti trei, incluzindu-l si pe Lica, foarte mici si voiati sa mergeti la „Rituri” unde erau parintii cu lucrul. Ghita o povesteste foarte frumos dar poate iti aduci si tu aminte sa ne-o spui. Astept sa ne vedem dupa 26 de ani!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s