Vergelul

CRISTIAN ANDREI – DESPRE OBICEIURI UITATE

VERGELUL

Era un mod de a petrece şi a se distra, a tinerilor căsătoriţi, fetelor de măritat şi a feciorilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Se organiza de obicei în Arieşul de Câmp, Bozânta Mare, Bozânta Mică, Ardusad, Aciua, Bîrgău, Merişor – din câte cunosc eu.
Discuţiile despre organizare se petrec între tinerii căsătoriţi şi feciori, cînd se pun de acord asupra numirii “CHIZEŞILOR” (organizatorii vergelului). Chizeşii fixau data şi locul unde se va desfăşura (de regulă seara de joi sau sâmbătă). Chizeşii angajau “CEATARÂŞII” (muzicanţii) – formaţie compusă din: primaş, contralăul şi gordonâşul. Se plătea un acont primaşului. Primaşul, în schimb, lăsa garanţie ceatăra, că nu se va angaja în această perioadă în altă parte.
Tinerele neveste, fetele de măritat, îşi pregăteau hainele (“BORDURILE”), pregăteau COŞARCA cu bucate din cele mai apetisante (gogoşi, plăcinte cu brânză, minciunele – “CIURIGHEI”, colaci, cârnaţi şi alte bunătăţi). Fiecare punea în coşarcă câte o sticlă de ţuică (“HORINCĂ”). Bărbaţii şi feciorii luau cu ei câte un “OL” (damigeană) de vin. În seara în care se ţinea VERGELUL, perechi de tineri căsătoriţi, fete şi feciori se îndreptau spre casa în care se ţinea această petrecere (căminul cultural – în ultima perioadă).
Femeile şi fetele duceau coşercile împodobite cu şterguri frumos ţesute cu dantelă (“CIPCĂ”), iar bărbaţii şi feciorii duceau olul cu vin.
După ce ajungeau la casa în care se organiza VERGELUL, începea petrecerea, jocul şi cântatul care ţinea (cu pauze) până înspre dimineaţă.
În pauze se bea horincă direct din sticlă (“OIAGĂ”) – care trecea din mână în mână în aşa fel ca fiecare să guste din sticla fiecăruia. Se făcea schimb din bucatele (mâncarea) adusă de femei şi fete, până la consumarea vinului adus de către bărbaţi.
Petrecerea continua până înspre dimineaţă. În încheiere ceatarâşii cântau MARŞUL – care îi anunţa pe cei prezenţi că VERGELUL e pe terminate. Perechile prezente se îndreptau spre casele lor bine dispuşi – după o noapte de petrecere, rămânând cu impresii plăcute, până la următorul VERGEL.
Consider că nici un popor (neam), etnie sau entitate care nu are trecut, sigur nu va avea nici viitor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s